Erectieproblemen

Hij wordt of blijft niet stijf

Plan een intake


Iedere man heeft wel eens moeite om een erectie te krijgen of te houden. Dat hoeft geen probleem te zijn. Het wordt echter voor veel mannen wel een probleem wanneer het vaak voorkomt en als u er last van heeft.


Wat is een erectieprobleem?

Een korte uitleg

Er is sprake van erectieprobleem, vroeger ook wel impotentie genoemd, wanneer een man moeite heeft om een erectie te krijgen of te houden.
Bij de een lukt het helemaal niet om een erectie te krijgen, bij de ander wordt de penis wel half stijf, maar niet stijf genoeg voor bijvoorbeeld geslachtsgemeenschap.
Sommige mannen hebben deze klachten al van jonge leeftijd en bij andere ontwikkelt dit geleidelijk aan. De problemen met erectie kunnen bij sommigen in alle situaties voorkomen en bij anderen is het alleen in bepaalde situaties aanwezig. Het lukt dan bijvoorbeeld niet om een erectie te krijgen tijdens de seks, maar wel bij masturbatie.
Veel mannen merken dat een erectieprobleem effect heeft op hun zelfvertrouwen en op de relatie met hun partner. Het is goed om te weten dat u niet de enige bent met dit probleem en het meer voorkomt dan de meeste mannen denken. Ongeveer 15 procent van alle mannen ouder dan 18 jaar heeft problemen met het krijgen of houden van een erectie. Onder oudere mannen is dat percentage nog hoger.


Oorzaken van erectieproblemen

Enkele voorbeelden

Er zijn veel verschillende oorzaken voor een erectieprobleem en de onderstaande lijst is niet volledig. Uit de praktijk blijkt vaak dat er veelal een combinatie is van verschillende oorzaken. 

 Door veranderingen in uw leven ervaart u meer stress (bijvoorbeeld na scheiding, bij het verliezen van partner of bij een veranderd lijf). Ook kan er stress ontstaan wanneer er bij het vrijen angst is voor een volgende mislukte poging.
 De relatie is niet meer spannend als in het begin en er is een sleur ontstaan.
 U bent ontevreden over de relatie of uw partner.
 Er is sprake van verschillende wensen.
 De seks is eigenlijk niet zo fijn en u heeft het gevoel dat er iets ontbreekt.
 U heeft negatieve ervaringen op het gebied van intimiteit en seksualiteit.
 Er is sprake van prestatiedruk of juist faalangst.
 Soms kunnen ziekte en medicatie zorgen voor erectieproblemen.
 U rookt, gebruikt drugs en/of drinkt (veel) alcohol
 Naarmate men ouder wordt, verandert het erectiepatroon. 


Met uw partner
Samen stappen zetten 

Erectieproblemen zijn niet alleen voor uzelf vervelend, maar kunnen ook hinderlijk zijn voor uw partner. Het beïnvloedt het vrijen en soms zelfs de hele relatie. In de praktijk zien we dat iedere partner er anders op reageert. De één is teleurgesteld, de ander heeft medelijden en weer een ander geeft zichzelf de schuld. Het is belangrijk om er met elkaar over te praten en uw zorgen te delen, hoe lastig dat ook lijkt. Ook uw partner heeft gedachten over wat er aan de hand is en krijgt dan ruimte om dit te delen. Vaak is dit een belangrijkste stap naar een oplossing: het gesprek aangaan met uw partner. Het is verder bekend dat erectieproblemen het beste geholpen worden wanneer de partner actief wordt betrokken in de hulpverlening. 


Seksuologische counseling bij erectieproblemen
Gecombineerde hulpverlening

In de seksuologische counseling bij Sensucare is er aandacht voor psychische, relationele, lichamelijke en seksuele aspecten die van invloed kunnen zijn op uw erectieprobleem. Erectieproblemen kunnen een combinatie zijn van lichamelijke en psychische factoren. De meeste mannen zijn bang dat het lichamelijk is. Gesprekken met de consulent seksuoloog kan hier helderheid in brengen. Wanneer uit het intakegesprek blijkt dat andere lichamelijke oorzaken of psychische problemen een mogelijke factor is voor uw erectieprobleem, dan kan u worden doorverwezen naar een seksuoloog NVVS en/of een andere professional.

In de counseling vinden soms individuele en systeemgesprekken plaats waarbij er bijzondere aandacht voor de partnerrelatiedynamiek. Naast de gesprekken ondersteund een online e-health programma de seksuologische counseling. Deze e-health programma's voorzien u van veel informatie waarmee u aan de slag kunt en u ondersteunen om de inzichten uit de gesprekken verder te verdiepen. Deze programma's kunt u thuis volgen en in uw eigen tempo.  

Verder kan de consulent seksuoloog gebruik maken van verschillende huiswerkopdrachten. Deze opdrachten ondersteunen u in het proces om vrijen weer ontspannen te laten verlopen. Door de oefeningen die gericht zijn op het hele lichaam en minder de focus leggen op de geslachtsorganen, leert u om minder prestatiegericht en op andere manieren te vrijen. Deze oefeningen vinden uiteraard niet in bijzijn van uw consulent seksuoloog plaats maar in uw eigen thuissituatie.

Als u meer wilt weten over de werkwijze bij seksuologische counseling, dan kunt u hier klikken.
 

 

Contact

Sensucare - praktijk voor seksuologie
Pollux 8
7891VA Klazienaveen

0591-631002
Diploma van de postacademische cursus ‘Partner- en Relatietherapie' gehaald!

Diploma van de postacademische cursus ‘Partner- en Relatietherapie' gehaald!

Geplaatst op: 2019-08-28

Afgerond! De postacademische cursus ‘Partner- en Relatietherapie: Systeem en Seks’ heeft Kim gehaald.  Ze is erg blij dat ze deze stap heeft genomen. "Met deze nieuwe inzichten en tools vanu...

Lees meer Meer nieuws
Ellen Laan over seksualiteitsbeleving bij vrouwen

Ellen Laan over seksualiteitsbeleving bij vrouwen

Geplaatst op: 2019-04-03

In deze College Tour spreekt Ellen in circa 10 minuten over allerlei thema's van de vrouwelijke seksualiteit. Ellen Laan is hoogleraar seksuologie en is sinds haar promotie onderzoek naar de seksualite...

Lees meer Meer nieuws
 • Kim is een warm en hartelijk persoon waarbij je je gauw op je gemak zult voelen.

  Ramon
 • Je vroeg als eerste echt door en daardoor kwamen wij gelijk tot de kern van het probleem.

  Lucinde
 • Ik vind het erg fijn dat ik met de e-health van Therapieland tussen de gesprekken door aan mijn klachten kan werken.

  Niels
 • Er is veel interactie tijdens de training en je weet mensen echt te boeien.

  Jan - zorgcoördinator
 • Als ik dit eerder had geweten dan had ik niet zo lang rondgelopen met de pijn.

  Tamara
 • Je bent een fijne collega die anderen kan enthousiasmeren.

  Etelka Strik - manager kinderopvang
 • Je bent een echte aanpakker en hebt veel ideeën. Ik werk graag met je samen.

  Shanne Bouma - COC Groningen/Drenthe
Ramon Lucinde Niels Jan - zorgcoördinator Tamara Etelka Strik - manager kinderopvang Shanne Bouma - COC Groningen/Drenthe

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.